Blog

Techniek en emotie
Mokume Gane Ring

Symboliek, liefde en schoonheid

Verzoek van een klant;

Jonge mensen, getrouwd, twaalf en een half jaar. Hun trouwringen staan voor de verbinding die ze hebben. Deze mochten voor deze gelegenheid een nieuw uiterlijk krijgen. De vraag was ‘wat’? De bestaande ringen kwamen op tafel en de mogelijke ideeën werden doorgenomen. Binnen de technische mogelijkheden natuurlijk. Er ontstond niet onmiddellijk een plan. Pas een paar dagen later viel het idee te binnen. De ringen moesten ‘een nieuw jasje’ krijgen. Letterlijk en figuurlijk. De bestaande ringen bestonden uit een witgouden en geelgouden baan die tegen elkaar aan waren gezet, wat samen één ring vormden. De symboliek is daarmee de levens die bij elkaar kwamen.

Nu met hun koperen huwelijk zijn hun levens volledig met elkaar verweven. De structuren, zoals die te vinden zijn in mokume gane mag nu deze verwevenheid symboliseren. De geliefden werd dit idee gepresenteerd en waren duidelijk geroerd. De bestaande ringen hoefden in het geheel niet te worden aangetast. De inscriptie die de heuglijke dag van hun huwelijk merkte aan de binnenzijde werd onaangetast. Een dunne ring van mokume gane werd om de bestaande ringen geschoven, geperst en gesoldeerd. De ringen werden zo iets dikker, er ontstond direct meer ‘body’ goed voor het zetten van stenen.

Deze stenen staan voor de kinderen die ze hebben. Het was een leuk project, technisch goed, mooie symboliek, blije mensen.

 

Leave a Reply