Blog

Techniek en emotie

Zirconium.

Het is goed om te beschrijven wat dit materiaal nu eigenlijk is.
Naast de traditionele edelmetalen zoals goud, zilver en platina zijn er ook andere metalen geschikt voor het vervaardigen van sieraden.
Belangrijk is dat het metaal niet zal reageren met de huid of door andere invloeden van buiten. En heel belangrijk. het moet ook esthetisch zijn. Zo bieden Zirconium en Titanium een verrassende toevoeging.

Het zijn ultralichte metalen ook gebruikt worden in de ruimtevaart en zeevaart. Bestand tegen vele chemicaliën en zout water.
Zirconium heeft een chique donker grijze uitstraling. Deze kleur kan nog veel donkerder gemaakt worden door het te verhitten tot het gloeipunt (draperpoint).
Tijdens het afkoelen zal door inwerking van zuurstof het materiaal een vrijwel zwarte patina ontwikkelen. Dit is een dunne sterke laag die nog moeilijk is te verwijderen. Dat is geschikt voor sieraden.

Titanium is nog lichter. Dit materiaal is te verkleuren in een spectrum van kleuren. Van okergeel, groen, blauw tot zwart.
De laag is dunner en gevoeliger dan die van het Zirconium.
Zelf waarderen we de basis kleur van het materiaal en z’n ultra lichte gewicht. Het is een erg hard materiaal, moeilijk te verwerken en niet te solderen.
Maar het kan wel gepukt of gelaserd worden. Beide systemen hebben we in huis en zo zijn de schakels van de kettingen, te vinden in de portfolio, ook gesloten.